Suomalaiset kultakauden taiteilijat loivat merkittäviä teoksia

post thumb
Taide
by Sonja/ on 08 Aug 2022

Suomalaiset kultakauden taiteilijat loivat merkittäviä teoksia

Termi kultakausi on lähtöisin kreikkalaisilta ja roomalaisilta runoilijoilta. Se kuvastaa ajanjaksoa, jolle ajoittuu useita suuria saavutuksia tai kehitysaskeleita. Suomessa taiteen kultakausi ajoittuu 1800-luvun lopulle ja vuosisadan vaihteeseen, jolloin monet merkittävät taiteilijat loivat niin kansallisesti omanlaistaan kuin kansainvälisesti arvostettua taidetta. Kultakauden taiteilijat nostivat esiin kotimaataan ja loivat monia kansallisesti merkittäviä teoksia. Aikakausi ilmeni paitsi kuvataiteessa myös kirjallisuudessa, musiikissa ja arkkitehtuurissa.

Kultakauden taiteilijat tärkeitä Suomen kuvaajia

Suomalaisen taiteen kultakauden yksi merkittävimmistä henkilöistä oli Akseli Gallen-Kallela (1865-1931), joka oli yksi Suomen merkittävimmistä taidemaalareista. Hän teki niin realistisia kansankuvauksia kuin romanttisia Karjala- ja Kalevala-aiheisia töitä. Hänen tunnettuja maalauksiaan ovat muun muassa Sammon puolustus, Sammon taonta sekä Lemminkäisen äiti. Muita huipputaiteilijoita olivat muun muassa Albert Edelfelt, Jean Sibelius, Eino Leino ja Helene Schjerfbeck.

Kultakaudella suomalainen taide tuli tunnetuksi myös muualla Euroopassa, erityisesti vuonna 1900 järjestetyssä Pariisin maailmannäyttelyssä. Näyttelyyn suomalaistaiteilijat rakensivat oman paviljongin, jota koristivat paljon huomiota saaneet Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset kattomaalaukset. Tämä olikin yksi Gallen-Kallelan uran huippukohdista. Nykyään kultakauden teoksia on päässyt ihastelemaan esimerkiksi Ateneumin taidemuseossa. Myös Tuusulan museot ovat erittäin suosittu turistinähtävyys, josta löytyy muun muassa Pekka Halosen ateljeetalo.

Kultakausi synnytti perustan suomalaiselle taiteelle

Kultakausi synnytti perustan suomalaiselle taiteelle, mikä näkyy vielä tänäkin päivänä. Tällöin luotiin suomalaista kansallista identiteettiä ja tarinoita Suomesta ja sen historiasta päästiin kertomaan myös muulle maailmalle. Tuona aikana luotiin suuri osa kaikkien taiteenalojen klassikoista aina Sibeliuksen sävellyksistä Hugo Simbergin maalauksiin ja Eino Leinon rakastettuihin runoihin.

Sponsorimme: onlinecasinosuomi.com