Tuusulan museot

post thumb
Taide
by Sonja/ on 14 Nov 2021

Tuusulan museot

Tuusula on pieni suuri kaupunki, mitä tulee kulttuuritarjontaan. Tuusulan museot ovat maankuuluja ja tunnettuja jopa rajojemme ulkopuolella. Tässä kirjoituksessa kerromme Tuusulan kiehtovista ja persoonallisista museoista ja museokohteista. Kaupungin ylläpitämään Tuusulan museoon kuuluvat Taiteilijakoti Erkkola, Halosniemi, Aleksis Kiven kuolinmökki sekä Klaavolan talo. Tuusulan kunta vastaa näiden museoiden ylläpidosta ja kunnossapidosta. Museo vastaa myös Kellokosken sairaalan ja Jokelan tiilitehtaan museoiden ylläpidosta.

Tuusulan museot ja rantatien taiteilijayhteisö

Tuusulan Rantatien museot ovat jääneet perintönä taiteilijayhteisön elämästä. Tämä taiteilijayhteisö perustettiin kirjailija Juhani Ahon tulemisen myötä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Kirjailija Ahon kannustuksesta alueelle muutti myös muita kultakauden taiteilijoita. Kultakaudeksi kutsutaan vuosia 1880-1910, jolloin Suomen taidekenttä oli erityisen tuottelias. Taiteilija Eero Järnefeltin Suviranta perustettiin 1901. Pekka Halosen ateljeetalo valmistui seuraavana vuonna ja samoin J.H Erkon Erkkola. Jean Sibeliuksen perhe muutti Ainolaan vuonna 1904.

Ei ole aivan sattumaa, että kultakauden tunnetuimmat taiteilijat kaikki valitsivat tukikohdakseen Tuusulan alueen. Inspiraationa tälle toimi suuresti kansalliskirjailija Aleksis Kivi, jonka kuolinmökki ja viimeinen asuinpaikka sijaitsevat Tuusulan rantatiellä. Aleksis Kiven jalanjäljillä alueelle saapuneet taiteilijat valikoituivat juuri niiksi mestareiksi, jotka tänäkin päivänä tunnetaan suomalaisen kansallismaiseman kuvaajina ja suomalaisuuden ja suomalaisen elämän sanoittajina.

Tuusulan Rantatien museot

Tuusulan museot ovat suosittuja turistinähtävyyksiä. Pekka Halosen taiteilijakoti Halosenniemi on toiminut vuodesta 1949 lähtien museona, jolloin Tuusulan kunta lunasti sen perikunnalta museotoimintaa varten. Taidemuseossa on säännöllisesti näyttelyitä. Rantatiellä sijaitsee myös taiteilijakoti Erkkola, jota käytetään monenlaisissa kulttuuritapahtumissa. Klaavolan talo toimii kotiseutumuseona, joka esittelee vauraan maalaistalon elämää 1900-luvun alussa. Aleksis Kiven kuolin mökki sijaitsee edelleen rantatiellä. Se on avoinna kesäisin ja on hyvin suosittu käyntikohde.

Tuusulan museot tarjoavat ainutlaatuisia taidekokemuksia. Kellokosken sairaalamuseo on käymisen arvoinen paikka. Sairaalamuseo esittelee mielisairauden hoidon historiaa ja siellä kerrotaan sairaalan tunnetuimmista ja eriskummallisimmista potilaistakin. Jokelan tiilitehdas puolestaan kertoo tehdastyön historiasta. Yleisölle tästä museoidusta rakennuksesta ovat avoinna uuni, uunin suojarakennus sekä keinokuivaamot ja tietenkin tehtaan ruokala.

Tuusulan museot henkivät elettyä elämää

Tuusulan museot kertovat eletystä elämästä ja ihmisten arjesta. Sulassa sovussa ovat Suomen kansallistaiteilijoiden ateljeet ja kotitalot sekä tavallisen kansan elämää kuvaavat museot, kuten tiilitehtaan museo. Kotiseutumuseot kertovat erilaisesta elämästä, jossa kuitenkin on jotain samaa. Nykyään pelataan Veikkaus Lotto -pelejä ja vuosisadan alussa istuttiin korttipakan kanssa pöydän ääreen. Ajatus oli sama: jännityksen hakeminen ja voittojen saaminen sekä tietysti mukava ajanviete.

Romanttinen matka Tuusulaan ja sen kauniisiin maisemiin on kiehtonut rakastavaisia yli sadan vuoden ajan. Kiertely museoissa ja sen jälkeen romanttinen lounas tai illallinen kynttilän valossa sulattavat varmasti jokaisen sydämen. Tuusula onkin erityisesti kesäisin pariskuntien suosikkikohde, juuri romanttisen ilmapiirinsä ansiosta.

Tuusulan museot kuljettavat taiteilijoiden jalan jäljissä

Taidekeskus Kasarmi tarjoaa tilavat näyttelytilat Tuusulan museon tuottamille taidenäyttelyille. Tämä Hyrylän keskustassa sijaitseva vuonna 1915 valmistunut kasarmirakennus suunniteltiin alun perin sairaalakäyttöön. Itse rakennuksen historia on siis jo kiehtova ja monivaiheinen. Kasarmissa on pidetty useita näyttelyitä ja se on hyvin suosittu kohde taiteesta kiinnostuneiden suomalaisten ja ulkomaalaisten turistien keskuudessa.

Pienestä maantieteellisestä ja väestöllisestä koostaan huolimatta Tuusula tarjoaa monia ainutlaatuisia kokemuksia, kotipaikkamuseoiden ystäville. On avartavaa nähdä esimerkiksi Juhani Ahon luomisen tyyssija tai kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kuolintorppa. Asuinpaikoilla on suurta merkitystä taiteellisen inspiraation syntyyn.

Tuusulan museot tuovat taiteilijoiden asuinympäristöt alkuperäisessä muodossaan taiteen ystävien ja kaikkien turisten ja vierailijoiden nähtäväksi. Taiteen kulta-ajan kaikista tunnetuimmista taidemaalareista suurimmalla osalla oli tukikohta Tuusulassa. Tämä kertoo jotain paikasta taiteellisen inspiraation lähteenä. Kiertelemällä Tuusulan kotiseutumuseoita voit eläytyä menneeseen aikaan käyskentelemällä samoilla teille kuin Aleksis Kivi tai näkemällä lähietäisyydeltä taloja, joissa suuret taiteilijat asuivat ja työskentelivät.