Suomen museot

Suomen museot | Monipuolinen valikoima

Suomen museot | Monipuolinen valikoima

Sibelius-museo on yksi tunnetuimpia museoita Suomessa, sillä onhan se Suomen kansallissäveltäjän nimikkomuseo. Museo sijaitsee Turun Tuomiokirkon läheisyydessä ja sen kokoelmista löytyy paljon musiikkiin liittyvää aineistoa, kuten soittimia ja partituureja. Vaikka museo on nimetty Jean Sibeliuksen mukaan, sieltä löytyy paljon muihinkin säveltäjiin liittyviä esineitä ja tarinoita. Museon vakionäyttely jakaantuu kahteen eri osaan, joista toinen keskittyy soittimiin ja toinen Sibeliukseen. Toisinaan siellä pidetään myös konsertteja, joissa saa kuulla klassista musiikkia. Ohjelmisto on usein luonnollisesti keskittynyt Sibeliukseen, mutta tarjolla on muidenkin säveltäjien teoksia. Klassisen musiikin lisäksi siellä järjestetään myös jazziin ja kansanmusiikkiin liittyviä konsertteja.

Suomen museot ovat monipuolinen kokonaisuus ja kattavat varsin mukavasti koko Suomen. Kansallismuseo on tietenkin yksi keskeisimpiä museoita. Se esittelee suomalaisten elämää aina esihistorialliselta ajalta tähän päivään.

Kansallismuseo tuo esiin suomalaisten historiaa

Kansallismuseon arkistoissa on satoja tuhansia erilaisia esineitä, jotka muistuttavat meitä esi-isiemme elämästä täällä kylmässä Pohjolassa. Se on alun perin perustettu vuonna 1887 ja on pikku hiljaa vakiinnuttanut paikkansa yhtenä keskeisimmistä museoista Suomessa.

Perusnäyttely kattaa Suomen historian esihistorialliselta ajalta tähän päivään saakka. Jokaiselta aikajaksolta on nähtävissä esineitä, joita sen kunkin aikakauden ihmiset ovat valmistaneet. Suomen itsenäistymiseen liittyvät tapahtumat käsitellään myös ja siihen on varattu oma alueensa. Näiden lisäksi museo järjestää säännöllisesti näyttelyitä, joissa on jokin tietty teema ja aihepiiri.

Suomessa on paljon museoita ympäri maan

Suomessa on paljon museoita ympäri maan

Suomessa museot eivät ole keskittyneet ainoastaan pienille paikkakunnille, vaan niitä löytyy joka puolelta. Tämä on tietysti hyvä asia, sillä näin saadaan museoihin kattava edustus koko Suomen kulttuuria. Taidekeskukset sekä museot pyrkivät tukemaan ja säilyttämään suomalaista taidetta parhaansa mukaan. Tällä varmistetaan se, että suomalaisesta taiteesta voivat nauttia myös tulevat sukupolvet.

Tuusulan Hyrylässä sijaitseva Taidekeskus Kasarmi on hyvä esimerkki pienemmällä paikkakunnalla toimivasta museosta. Kulttuurihistoriallisesti tärkeässä rakennuksessa sijaitsevassa taidekeskuksessa järjestetään näyttelyitä ja ylläpidetään toimitiloja. Alun perin sairaalana toiminut rakennus luo aivan oman tunnelmansa ja miljöö sopii erinomaisesti taiteesta nauttimiseen. Rakennuksella on ollut monia käyttötarkoituksia, sillä se on toiminut myös kirjastona ja upseeriasuntoina.

Suomen museot | Musiikkiin keskittyvät museot

Suomen museot tarjoavat paljon myös musiikin ystäville, sillä moni taidekeskus pyrkii keskittymään ainoastaan musiikkiin. Yksi hyvä esimerkki tästä on musiikkimuseo Fame, joka toimii Pasilassa sijaitsevan ostoskeskus Triplan tiloissa. Fame eroaa perinteisistä musiikkimuseoista siinä, että se pyrkii käyttämään teknologiaa paljon hyväkseen. Lisäksi sen tarkoituksena on yhdistää sekä klassinen musiikki ja populaarimusiikki saman katon alle. Yleensä museot ovat keskittyneet joko klassiseen musiikkiin tai populaarimusiikkiin, joten tämä näkökulma vaikuttaa tuoreelta.

Sibelius-museo sijaitsee Turussa lähellä Turun tuomiokirkkoa. Sen kokoelma on alun perin Turun yliopistossa vaikuttaneen musiikkitieteilijä Otto Anderssonin henkilökohtaisesta kokoelmasta, mutta on sittemmin täydentynyt monesta lähteestä. Museorakennus on Woldemar Baeckmanin suunnittelema modernistinen kokonaisuus, jossa järjestetään paljon muitakin tapahtumia kuin museon vakionäyttelyitä. Musiikkiin keskittyneet museot tuovat mukavaa vaihtelua Suomen museoihin ja niissä järjestettävät elävän musiikin tapahtumat ovat ainutlaatuisia.