Suomalainen klassinen musiikki tai toisin sanoen taidemusiikki alkoi syntyä vasta 1700-luvun lopulla. Suomalaisella taidemusiikilla ei siis ole niin syvät juuret kuin esimerkiksi Keski-Euroopan maissa. Siitä huolimatta Suomessakin on ollut legendaarisia ja maailmankuuluja klassisen musiikin artisteja, kuten Jean Sibelius. Klassisen musiikin kulta-aika Suomessa oli noin 1880-1910. Juuri Jean Sibelius toimi monien muiden säveltäjien tapaan tänä klassisen musiikin loistokautena.
Suomalainen klassinen musiikki ja sen merkittävät säveltäjät
Suomalaiset klassisen musiikin säveltäjät tuovat monille ensimmäisenä mielen Jean Sibeliuksen. Säveltäjän kansallisromanttinen musiikki on ollut tärkeässä osassa Suomen kansallisen identiteetin muodostumisessa. Hän on kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä, joka tunnetaan etenkin sinfonisesta runostaan nimeltä Finlandia. Hän sävelsi myös seitsemän sinfoniaa, jotka ovat tunnettuja jopa ulkomailla asti. Ne ovat hänen keskeisimmät teoksensa.
Muita merkittäviä Suomen klassisen musiikin säveltäjiä ovat myös Toivo Kuula ja Oskar Merikanto. Toivo Kuula suosi kansallisromanttisia aiheita. Hän sai myöhemmässä tuotannossaan vaikutteita ranskalaisesta impressionismista. Oskar Merikanto oli suomalainen säveltäjä, muusikko, kapellimestari ja opettaja. Hänen ilmaisunsa oli yksinkertaisempaa ja kansanomaisempaa kuin Jean Sibeliuksen. Hänen tunnettuja teoksiaan ovat esimerkiksi Oi, muistatko vielä sen virren ja Kullan murunen.
Tunnetut suomalaiset klassisen musiikin säveltäjät ja laulajat
Suomalainen klassinen musiikki sisältää hyvin merkittävän latinankielisten kirkko- ja koululaulujen kokoelman nimeltä Piae Cantiones. Niitä laulettiin Suomessa ja Ruotsissa katoliselta keskiajalta 1800-luvulle asti. Laulut ovat alkuperältään yleiseurooppalaisia, mutta joukossa saattaa kuitenkin olla myös jokunen Suomessa syntynyt. Niiden säveltäjiä ei siis varmuudella tiedetä. Sen tunnetuimpia lauluja on Jeesuksen syntymän ylistys ”Gaudete”, josta Pertti Neumann julkaisi a cappella -version sooloalbumillaan Albion vuonna 1986.
Suomalainen klassinen musiikki tuntee ”isänään” saksalaissyntyisen Fredrik Paciuksen, joka toimi Suomessa musiikin opettajana. Uudempia ja tunnettuja klassisen musiikin nimiä Suomessa ovat myös oopperalaulajat Martti Talvela, Karita Mattila ja Soile Isokoski, jotka ovat saavuttaneet myös kansainvälistä mainetta. Esimerkiksi Soile Isokoski on arvostetuimpia äänialansa edustajia kansainvälisillä ooppera- ja konserttilavoilla.
Suomalaisen klassisen musiikin isä
Fredrik Paciusta on sanottu suomalaisen taidemusiikin isäksi. Tämä saksalaissyntyinen mies asui suurimman osan elämästään Suomessa, toimien säveltäjänä ja musiikin opettajana. Hänen nimensä voi olla monille vieras, mutta hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa kuuluvan sävellyksensä tuntee varmasti lähes jokainen. Hän on nimittäin säveltänyt Suomen kansallislaulun Maamme. Se on monille rakas kappale, olipa kuuntelijan kiinnostuksen kohteena sitten klassinen musiikki, pop-musiikki, urheilu tai vaikkapa Suomi kasino peleineen.
Fredrik Pacius on tehnyt monia muitakin teoksia. Hän esimerkiksi sävelsi suomalaisen oopperan nimeltä Kaarle-kuninkaan metsästys. Se edustaa Maamme-laulun tavoin kansallisromanttista tyyliä. Hän on ollut tekemässä monia muitakin teoksia, joihin kuuluu esimerkiksi näytelmämusiikkia, kantaatteja, oopperoita, orkesteriteoksia, kamarimusiikkia ja kuoroille tarkoitettua musiikkia.
Suomalainen klassinen musiikki tutuksi
Taidemusiikki pitää yhä pintansa Suomessa, vaikka kuuntelijoiden keski-ikä on noussut. Tunnettuja nykyajan klassisen musiikin säveltäjiä ovat esimerkiksi Kalevi Aho, Riikka Talvitie ja Aki Yli-Salomäki. Nykyajan parantunut musiikin jakelu mahdollistaa myös sen, että yhä useammat kiinnostuvat klassisesta musiikista, ja löytävät helposti tyylilajin musiikkia. Suomen museot ovat myös loistava lähde taidemusiikista kiinnostuneille.
Suomessa järjestetään myös klassisen musiikin tapahtumia, joiden kautta pääsee nauttimaan musiikkityylistä paikan päällä. Tällainen tunnettu tapahtuma on esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat, jossa kuuntelijat pääsevät nauttimaan oopperaesityksistä vuosittain kuukauden ajan upeassa Olavinlinnassa. Suomessa järjestetään lukuisia muitakin musiikkityylin tapahtumia ja konsertteja.
Suomalainen klassinen musiikki on monelle suomalaiselle vieras taidelaji, sillä etenkin nuoret ovat kiinnostuneempia populaarimusiikista. Klassinen musiikki on silti tutustumisen arvoinen taidemuoto kaikille, olipa musiikkityyli tuttu tai ei. Moni yllättyy huomatessaan pitävänsä klassisesta musiikista, vaikka olisi siihen saakka kuunnellut aivan eri musiikkigenrejä. Nykyaikana on myös helppoa tutustua klassiseen musiikkiin, jopa oman älypuhelimensa avulla.