Suomalaiset oopperalaulajat

post thumb
Taide
by Sonja/ on 26 Dec 2021

Suomalaiset oopperalaulajat

Ooppera vetää monia suomalaisia musiikin ystäviä puoleensa, mutta myös niitä, jotka haluavat nauttia kulttuurielämyksestä ja tunteikkaasta näytelmästä. Lajina ooppera ei ole kaikkein helpoimmasta päästä, eikä oopperalaulaminen ole kaikkia varten. Siitä huolimatta myös Suomesta löytyy lukuisia taitavia oopperalaulajia, joista osa on saanut menestystä myös ulkomailla asti. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle tunnetuimmat suomalaiset oopperalaulajat ja heidän menestyksensä maailmalla.

Tunnetuimmat suomalaiset oopperalaulajat

Tunnetuimmat oopperalaulajat Suomessa ovat Karita Mattila, Johanna Rusanen-Kartano, Juha Uusitalo, Jyrki Anttila ja Pentti Hietanen. Listaa voisi myös jatkaa, mutta tällä kertaa keskitymme vain näihin viiteen tähteen, joiden nimet ovat varmasti jo suurimmalle osalle tutut. Osa näistä laulajista on saanut oppinsa laulamiseen Suomesta, mutta osalla on takanaan opintoja myös ulkomailta saakka.

Oopperalaulaja Karita Mattila ei paljon esittelyä kaipaa. Tämä nainen syntyi vuonna 1960 Somerolla, ja hänet on jopa kahdesti palkittu Grammy-palkinnolla. Kansainvälisesti hän on yksi Suomen menestyneimmistä oopperalaulajista. Grammy-palkinnon lisäksi hänet on palkittu myös ulkomailla. Hän on esimerkiksi saanut Ordre des Arts et des Lettres -kunniamerkin Ranskasta ja Yhdysvalloissa hän sai yhden viidestä Opera News -lehden tunnustuspalkinnoista.

Tunnetuimmat oopperalaulajat – Johanna Rusanen-Kartano ja Juha Uusitalo

Kaikki suomalaiset oopperalaulajat eivät ole päässeet yhtä pitkälle kuin Johanna Rusanen-Kartano. Nainen tuli tutuksi Timo Mustakallion vetämästä laulukilpailusta vuonna 1996. Tämän jälkeen hän on esiintynyt lukuisissa eri paikoissa mukaan lukien Savonlinnan oopperajuhlat, Kansallisooppera, Moskovan Bolšoi-teatteri ja Berliini. Hän on myös ehtinyt laulaa Leningrad Cowboysin solistina. Kokemusta naiselta löytyy siis enemmän kuin tarpeeksi, ja vuonna 2021 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

Sellaiset suomalaiset oopperalaulajat kuin Juha Uusitalo jäävät varmasti monelle mieleen. Tämä mies on ehtinyt esiintymään lukuisissa maailman johtavissa oopperataloissa. Sen lisäksi hänet on nähty Italian La Scalassa esiintymässä Lentävän hollantilaisen nimikkoroolissa ja Metropolitan-oopperassa New Yorkissa Johannes Kastajan roolissa. Hänet on myös nimetty vuoden taiteilijaksi Savonlinnan oopperajuhlissa vuonna 2011.

Miksi ooppera vetää puoleensa?

Ooppera on hyvin vahvaa ja tunteikasta esiintymistä, johon laulaja heittäytyy koko kehollaan. Sen kuuntelu herättää yleisössä monenlaisia tunteita. Jotkut rakastavat oopperaa, kun taas joillekin se on liikaa. Ooppera on parhaimmillaan silloin, kun sekä esiintyjä että kuuntelija nauttivat olostaan ja esityksestä. Oopperaa voi toki kuunnella myös kotona, jolloin sen ohella voi puuhastella myös muita asioita, kuten kotitöiden tekoa, uutisten lukemista ja katsoa, millainen valuutta dogecoin on. Näin voi nauttia oopperasta kotona rennosti ottaen.

Jos lähtee katsomaan oopperaa vaikka oopperatalolle, jossa esiintyy Karita Mattila tai jokin muu suosittu oopperalaulaja, on tunnelma erittäin ylellinen. Oopperaan pukeudutaan parhaisiin vaatteisiin ja sinne mennään joko yksin tai yhdessä nauttimaan upeasta esityksestä. Se sopiikin niille, jotka haluavat kokea olonsa ylellisiksi, pukeutua parhaimpiinsa ja kuunnella taidetta.

Suomalaiset oopperalaulajat – Jyrki Anttila ja Pentti Hietanen

Jyrki Anttila ei varmasti paljon esittelyjä kaipaa. Tämä oopperalaulaja on laulanut niin Sveitsissä, Saksassa, Latviassa, Yhdysvalloissa, Australiassa kuin Japanissakin uransa aikana. Klassinen musiikki on lähellä miehen sydäntä, ja hän on toiminut taiteellisena johtajana Ilmajoen musiikkijuhlilla sekä Lohjan tenoripäivillä. Äänialaltaan mies on itse myös tenori, joten hän on ollut tehtävään täydellinen valinta.

Pentti Hietanen on puolestaan monipuolinen taiteilija, joka tunnetaan upeasta lauluäänestä. Hän on esiintynyt sekä musikaaleissa että oopperoissa, ja lisäksi hän on levyttänyt myös rockmusiikkia. Oman rocklevynsä nimeltä ”Pentti Hietanen On The Rocks” mies julkaisi vuonna 2005.

Monet parhaimmat suomalaiset oopperalaulajat ovat siis menestyneet myös maailmalla. He ovat päässeet esiintymään oopperataloille eri maissa ja näin ollen tuomaan Suomea maailmankartalle myös oopperan myötä. Jotkut oopperalaulajista taitavat myös muut musiikkilajit, kuten Pentti Hietanen, joka on tunnettu sekä oopperasta että rockista. Meiltä löytyy Suomesta monipuolisesti lahjakkaita laulajia, ja toivottavasti näemme myös tulevaisuudessa uusia nuoria oopperalaulajia, jotka auttavat tuomaan Suomen esiin osaamisellaan.